21 / 02 / 2022 Kodu Sisustus

Restoran sinu kodus

Allikas: Idee ja Lahendus
Tekst: Keilit Aegma
Fotod: Anu Hammer

Restorani külastades ei otsi külastajad pelgalt head toitu, vaid elamust täiustab sageli ka maitsekalt kujundatud interjöör. Siinkohal mängivad rolli erinevad detailid, mille peale ehk kohe ei tulegi, aga millega võib vabalt ka koduses söögitoas restoraniliku miljöö luua.

Prantsuse köögi klassikat serveeriva restorani Rudolf interjööris on sisearhitekt Tiiu Truus arvestanud kliendi sooviga luua hubane, kodune ja efektne interjöör, kus lisaks väga heale toidule olekski külalistel võimalik nautida ka sisekujundust – need kaks täiendavad teineteist. Muuseas olid märksõnadeks soliidsus, kaasaegsus ja mõnus keskkond, kus inimesed sooviksid viibida tunde.

Sellise ruumi loomisel inspireerus Truus keskkonnast enda ümber. “Tarvitseb vaid silmad lahti hoida. Näiteks reisidel otsin enamasti külastamiseks arhitektuuri ja sisearhitektuuri poolest silma paistvaid objekte. See kõik ladestub kuhugi ajusoppidesse ja väljendub mu loomingus uute nüansside ja kooslustena,” selgitab ta, kuidas tekkisid esimesed ideed Rudolfit kujundades

Mitmekihiline ja voolav ruum

Restorani omanike soov oli kasutada interjööris kindlasti kuldset keraamilist plaati seinal ja sinist plaati põrandal. Milano sisustusmessilt leitud plaatidest sai sisearhitekti sõnul kõik alguse, edasi tuli leida ülejäänud elemendid ja materjalid, mis nendega harmoneeruksid. Nii hakkasidki kooruma plaatide ümber erinevad detailed – näiteks kui seinas ja põrandal on kivi, aitab puitlagi lisada interjööri hubasust.

Sisearhitekt pöörab tähelepanu ka kesksel kohal kogu ruumi perimeetril asuvatele riiulisüsteemidele. “Just riiulite proportsioneerimine, konstruktsioonide erilisus ning materjalide liitmine ja värvivarjundid moodustavad keskse osa kujunduses,” lisab Truus. Muuseas pöörab ta tähelepanu sellele, kuidas läbi riiulite struktuuri akendest langev valgus liidab kogu interjööri ühtseks tervikuks. “Tulemuseks on mitmekihiline ja voolav ruum.”

Rudolfi külaliste jaoks haaravad muidugi pilku ka riiulitel paiknevad sisekujundusdetailid, mis omanike sõnul on saadud enamasti kingiks pereliikmetelt ja sõpradelt ning tasapisi ruumis endale koha leidnud. Riiulis leidub erinevaid raamatuid, vaase, skulptuure ja palju muud pilkupüüdvat, kuid igal esemel on ka oma kindel lugu ja tagamõte. “Leida võib nii Eesti klassikute töid kui ka erinevaid Euroopa kunstnike teoseid. Kindlasti üks põnevamaid ajaloolisi detaile on Eesti üks esimesi kokaraamatuid “Koka-raamat 1331 söögi-walmistamise õpetusega”, autoriks Jaan Koor, mis oli väga aktuaalne Rudolf Tobiase eluajal Eestis, ning sealt leiab nii crème brûlée kui ka teiste Prantsuse köögi hõrgutiste retsepte,” räägivad Rudolfi omanikud.

Restoranide seintel nähtav kunstivalik on sisearhitekt Truusi sõnul samuti oluline ja hoolikalt läbi mõeldud, eesmärgiga toetada üldist kontseptsiooni. “Siin näiteks ehib seina Juss Piho maal “La dolce vita”, mis on justkui selle ruumi jaoks loodud ja ilmestab meeleolukalt keskkonda.”

Meeleolu õigetest valgustitest

Restorani kujunduses on ülioluline roll ka valgustitel, mis aita luua sboiva meeleolu nii päevasel kui ka õhtusöögiajal. Omanikud andsid sisekujundajale ülesandeks luua õdus ja luksuslik õhkkond, mis annaks edasi restoran Rudolfi olemust. Selleks on restorani paigaldatud Artemide disainvalgustid, mis on sisearhitekti sõnul disainilt ajatud, kestavad oma väljenduses aastaid ega aegu moraalselt. “Kohtvalgus on lahendatud diskreetselt prožektoritega, mis on suunatud laudadele ja riiulitele ning seinale kinnitatud maalidele,” kirjeldab Truus. “Prožektorite suunatud väikese valgusnurgaga valgus tekitab mitmekihilise ruumi ja toob esile olulised detailid, nagu lauapind, riiulitele paigutatud objektid ja maalid.”

Valguskujundust luues tuleb restoranide puhul jälgida ka valgusallikate värvitemperatuuri, et see ei oleks liiga soe, ning leedvalgustite puhul on äärmiselt oluline ka värviedastusindeks (CRI), mis näitab ära, kui tõetruult paistavad külalistele toidu tõelised värvid. Samuti ei saa alahinnata päevavalguse rolli. “Sõltuvalt akende suurusest ja päikese paiknemisest on päeva jooksul võimalik kogeda restorani valguslikku olemust mitmel dünaamilisel viisil.”

Sobiv lauakate

Kui sageli asetatakse õhtusöögi ajal restoranides hubasuse loomiseks lauale küünlad, siis Rudolfis seda ei tehta. “Tulenevalt laudade suurusest ja eeskattest muutuks küünalde lisamisega kogu disain liiga koormavaks,” selgitavad omanikud. “See-eest on Rudolfis alati laual värsked hortensiad, mis on saanud justkui meie restorani sümboliks.”

Lisaks hortensiatele kaetakse laud koostöös sisearhitekti ja peakokaga valitud lauanõudega. “Eesmärk oli valida nõud, mis täidaks peakoka erinevate toitude vajadusi ja lisaks samas sisekujundusele veel põnevaid nüansse,” selgitavad omanikud. “Alustasime põhitaldrikutest, mida meil on tegelikult nüüdseks juba kolm-neli, ning nende ümber leidsime erinevaid aktsentnõusid ja tarvikuid.” Nii katavadki Rudolfi laudu näiteks valged munakoore efektiga kausid, põnevad puidust alused ning erinevad suitsuse efektiga vee- ja kokteiliklaasid, mille toonide valikul lähtuti interjööris olevatest värvidest, nagu kuldne, sinine ja hall.

Kuidas luua restoranilikku õhustikku kodus

Sageli kipume arvama, et samasugust õdusat interjööri pole võimalik koju luua, aga tegelikult pole sisearhitekti sõnul suurt vahet, kas sisustad restorani ruume või kellegi kodu. “Kodus ja pereringis on söömine üks tähtsamaid toiminguid. Söögilaud on koht, kus alustame päeva ja kuhu õhtuti perega sööma koguneme ning päevasündmustega seotud emotsioone vahetame. Seetõttu tuleb kasuks, kui ka kodus on söömisega seotud alad detailselt läbi mõeldud,” nendib ta.

Selleks, et tunda end kodus nagu mõnes väga heas restoranis, soovitame

Leia poest!

Kodus õdusa restoraniliku atmosfääri loomiseks vali Järve Keskuse poodidest need tooted.

Haage vesi 1.49 (Selver)

Veinpokaal 2tk 39.00 (Aatrium)
Tool Netta 9.00 (Aatrium)
Söögiriistade komplekt 39.95 (Koduekstra)
Vaas 4.99 (Koduekstra)
Kandik 12.90 (Apelsin)
Taldrik Maku 31,5cm 18.95 (Aatrium)
Karahvin Maku 9.95 (Aatrium)
Salvrätikud 1.49 (Selver)

Jaga