Täpselt nädal emadepäevani! Ja tagumine aeg mõtlema hakata, millise koogiga seda armast päeva tähistada. Mari-Liis Ilover, toidublogi “Siit nurgast ja sealtnurgast” looja, arvates ei peaks emadepäeva kook olema kondiitrikunsti kõrgem pilotaaž. Pigem armas ja parasjagu lihtsalt valmiv kodune kook, milles esimesel kohal on armastus, mille tegija on koogi sisse pannud. Ja muidugi maitse! Ja tekstuur! Kõike seda jagub valge šokolaadi-juustukoogis küllaga.
Koogi tegemine iseenesest on nii lihtne, et sellega saavad hakkama lapsedki. Ta ei vaja isegi küpsetamist, vaid seismist külmkapis. Et valge šokolaad kenasti ära hanguks, peaks kook külmkapis olema 12 tundi, ehk siis üleöö. Kui aga näiteks hommikul kooki teha, et lõunal maiustada on ka kiirem moodus, mida Mari-Liis ise tegelikult seda tüüpi kookide juures kasutab. See on vana hea sügavkülma nipp: tõsta kook kaheks tunniks sügavkülma ja seejärel kaheks tunniks tavalisse külmkappi. Ja juba võibki maiustama asuda!
Kreemjas valge šokolaadi- juustukook maasikatega
VALMISTUSAEG: 30 minutit I OOTEAEG: 12 tundi I KOKKU: 12 tundi ja 30 minutit I KOGUS: 10 lõiku
KOOSTISOSAD
Põhi:
- 160 g Digestive küpsiseid
- 70 g võid
Täidis:
- 200 g valget šokolaadi
- 400 g maitsestamata toorjuustu
- 200 ml 35% koort
- 1 sl vanilliekstrakti või -suhkrut
- poolelt sidrunilt riivitud koor
- 1 sl sidrunimahla
Kaunistuseks:
- maasikaid
- mandlilaaste
- melissilehti
JUHISED
Purusta küpsised hästi peeneks puruks. Sulata või, sega küpsisepuruga.
Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Lõika lisaks küpsetuspaberist u 4 cm laiune pikem lint ja vooderda sellega vormi sisekülg (võid enne vormi servad võiga määrida, nii jääb paber paremini paigale).
Vala küpsisesegu vormi ja suru ühtlaselt ning tihedalt vastu põhja.
Täidise valmistamiseks sulata valge šokolaad vesivannil. Lase valgel šokolaadil veidi jahtuda. Sega veel šokolaadi hulka kuhjaga supilusika suuruste törtsude kaupa kreemjuust. Iga lisamise järel sega hoolsalt läbi. Jätka, kuni kogu toorjuust on lisatud ja segu ühtlane.
Vahusta koor vanillisuhkruga üsna tugevaks vahuks. Lisa täidisesse vahukoor, riivitud sidrunikoor ja sidrunimahl. Sega täidis korralikult lusika või vispliga läbi. Ära klopi ega vahusta, lihtsalt sega.
Vala täidis koogipõhjale ja tõsta kook 12 tunniks külmkappi tahenema. Kui on kiire, tee nii: tõsta kook kaheks tunniks sügavkülma ja seejärel kaheks tunniks tavalisse külmkappi. Sügavkülm kiirendab koogi tahkumist. Kaunista kook enne söömist viilutatud maasikate, kergelt röstitud mandlilaastude ja melissilehtedega. Hoia kooki külmkapis!
Leia kõik vajalik Järve Keskuse kauplusest!
Mari-Liisi teisi maitsvaid kooke ja hõrgutis vaata tema blogist SIIN