Range on üks nendest inimestest, kes lausa armastab vastlakukleid. Talle on traditsiooniks saanud, et nii kui vastlapäev läheneb, liiguvad vaikselt mõtted vahukoorekuhja alla maetud kuklite juurde.
Kuid üha enam on ta tuttavate seas kuulnud imestust, et mis nendes vastlakuklites ikka nii erilist on?! Aga mis seal aga ikka mitte meeldida, kui sul on valmis küpsetatud mõnus kodune maitserikas kukkel, lisaks on täidisesse varutud kõige lemmikumat täidist ja siis veel ohtralt kohustuslikku vahukoort. Kõik ju head komponendid ning kokkupannes justkui match made in heaven, ütleb Ragne!
Niisiis, küpsetab Ragne igal aastal vastlakuklid ise. Isetehtud vastlakuklitele vastast ei leia – selles on ju kuhjaga armastust, mida ostetud kuklitest nii naljalt ei leia. Ragne blogis kokkama.ee on mitmeid erinevaid vastlakuklite retsepte, kuid sel aastal otsustasime teiega jagada pärmitainaretseptist vastlakukleid, mis õnnestuvad alati ja kõigil. Tulemuseks on õhuline ja tummine kuklike, mis koheselt magusasõpru võlub!
Vastlapäev on juba homme, seega täna võiks juba esimese portsu prooviks teha, et siis homme uued küpsetada!
7 MAITSVAT JA SUURT VASTLAKUKLIT
Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
0,5 tl soola
450-500 g jahu
100 g võid
1 muna (kuklite määrimiseks)
Täidis:
3 dl rõõska koort (35%)
2-3 sl suhkrut
100 g vaniljepudingut
100 g kohupiimapastat vaniljega
kirsimoosi või mõnda muud meelepärast moosi
tuhksuhkrut (serveerimiseks)
RAGNE ÕPETAB, KUIDAS VALMISTADA
Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Tainas peab jääma pehme ja vetruv! Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit.
Seejärel jaga tainas 7ks (iga tainapall peaks kaaluma ca 130g). Sõtku igat tainapalli veel eraldi korralikult ning rulli käte vahel pallid ilusti sileda ja läikiva pinnaga kukliteks. Lase pallidel ca 10 minutit küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil kerkida. Seejärel määri kuklid pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit.
Vahusta koor pehmeks vahuks, lisa suhkur ning vahusta kuni tugevate tippudega vahuks (jälgi, et vahukoort üle ei vahusta!). Sega puding ja kohupiim omavahel. Lõika jahtunud kuklitel „müts” pealt maha ja uurista pisut kuklisisu välja. Seejärel pane igasse kuklisse 1 sl moosi, seejärel jaota kuklitesse kohupiimasegu ning kata pealt vahukoorega. Aseta kuklitele peale eelnevalt äralõigatud müts ning raputa kuklid üle tuhksuhkruga.
Vaata kindlasti Ragne Värgi toidublogi kokkama.ee sealt leiad igaks tähtpäevaks põnevaid retsepte. Ning kui vajad kokkamiseks- küpsetamiseks köögitarvikuid, külasta Järve Keskuse kaupluseid!