Avamisajad pühadel

Emadepäevaks imeline Pavlova kook

Tuntud kokaraamatute autor ja toidukirest kokkamissõltlane Ragne Värk jagab oma blogis Kokkama väga palju põnevaid ja imehäid retsepte. Kuna emadepäev on ukse ees ja piduliku välimusega suhkrumagus Pavlova kook sobib pidupäevaks imehästi – valisime välja just selle retsepti.

Pavlova puhul on tegemist üsna lihtsa, kuid väga luksusliku koogiga. Keskelt vahukommine, kuid pealt krõbe-magus beseepõhi saab tasakaalustatud täidise ja maikuus poelettidelt saada olevate maasikate, mustikate ja vaarikatega.

PÕHI:
4 munavalget
näpuotsatäis soola
250 g suhkrut
1 tl maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
2 tl sidrunist pressitud mahla

TÄIDIS:
75 g tumedat šokolaadi
200 g toasooja toorjuustu
200 ml vahukoort
2 tl vanillisuhkrut
maasikaid, šokolaadi, mandlilaaste (kaunistuseks)

Kuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Lisa (vahustamist jätkates) jaohaaval suhkur ning vahusta seni, kuni saad tugevate tippudega läikiva vahu. Lisa vahule ülejäänud ained ning vahusta segu ainete segunemiseni (umbes kümmekond sekundit). Kui munavalgetainas anumast välja ei valgu ja püsib liikumatult, on ta  õigesti valmistatud.

Põhi küpseta küpetuspaberiga kaetud ahjuplaadil. Pavlova põhi vormi ahjuplaadile u. 23 cm läbimõõduga ringina, kus ääred pisut kõrgemad, kui keskmine osa. Nii on hiljem mugavam küpsenud koogile täidist lisada!

 

Pane kook ahju ning alanda kuumust koheselt 110 kraadini. Kook vajab küpsemiseks 60-70 minutit. Seejärel tuleb ahi välja lülitada ning lasta koogil ahjus (suletud ahjuuksega) umbes tunnike järelküpseda. Valminud koogipõhi peab jääma kuivanud ja küps (mitte pehme).

Täidise valmistamiseks vahusta koor vanillisuhkruga ning lisa see segades toorjuustule. Vajadusel kasuta mikserit, et kogu täidis jääks ühtlaselt kreemine. Soovi korral võid koogile määrida enne täidise lisamist sulatatud šokolaadist kihi, mis ei lase koogil nii kiirelt sulada.

Kata jahtunud kook kreemiga ja kaunista meelepäraste marjadega!

 

RAGNE SOOVITUSED:

*Koogipõhja võid valmis küpsetada eelmine või üle-eelmine päev.
*Kasuta põhja valmistamisel peenema teraga suhkrut.
*Munavalge ja suhkru vahustamisel peab viimane täielikult ära sulama. Enne ära vahustamist lõpeta! Võid näppude vahel proovida – kui tunned veel suhkruterasid, siis jätka vahustamist!
*Tärklis on koogis vajalik vahukommilaadse tekstuuri saamiseks.
*Hape (sidrunimahl või äädikas) annab krõbeda pealispinna ning lisab samuti pehmust koogi sisemusse.
*Beseepõhjade valmistamisel võid 2 tl sidrunimahla asendada ka 1 tl valge veiniäädikaga.
*Pavlova valmistamisel ära kasuta koogivormi! Küpsetamiseks võta ahjuplaat, et kook edukalt kuivada saaks.
*Pavlova põhi peab täielikult maha jahtuma enne kreemiga katmist.
*Täidist arvesta antud koogiretsepti kohta ca 400 grammi, lisaks kaunistused ning soovi korral õhuke kiht meelepärast kreemi.
*Kuna koogipõhi on niigi magus, siis jäta täidist suhkrust pigem puutumata!
*Koogile lisa täidis vahetult enne serveerimist, sest kreemi lisamisel hakkab kook tasapisi sulama.
*Kui soovid siiski täidise koogile varem lisada, siis on üks nipp, et kook nii kiirelt sulama ei hakkaks. Nimelt määri koogipõhjale sulatatud (tume) šokolaad ning lase sel taheneda. Seejärel laota peale täidis. Täidise ja põhja vahel olev šokolaadikiht eraldab neid üksteisest, mistõttu ei lase see koogil nii kiirelt pehmeneda. Samuti lisab šokolaadikiht meeldivalt krõmpsuvat tekstuuri.

Imeilusat emadepäeva!

Kõik uudised

Viimased uudised Uudiste arhiiv

Blenderid ja mahlapressid kauplusest Expert, marjad soeta Marjafestivalilt!

Blenderid ja mahlapressid kauplusest Expert, marjad soeta Marjafestivalilt!

13.08.2020

Marjad ja aiasaadused on valmimas. Tule Marjafestivalile ning kindlasti külasta ka Expert kauplust.

Loe edasi

Marjafestival tuleb taas!

Marjafestival tuleb taas!

10.08.2020

Tule Marjafestivalile 13. – 15.08.2020

Järve Keskuse ees festivalialal on müügil laias valikus värsket kodumaist talu-…

Loe edasi

Juba sellel pühapäeval majas värske mesi!

Juba sellel pühapäeval majas värske mesi!

07.08.2020

9.augustil kell 10.00-19.00 on Järve Keskuse I korruse vallutanud mesinikud üle terve Eesti ning kodumaist kvaliteetset ja kasuliku mett saab kaasa osta iga kabuumiline.

Loe edasi

Head shoppajad! KABUUM on kohe kohal!

Head shoppajad! KABUUM on kohe kohal!

04.08.2020

Augustikuu Kabuum on kohe kohal!
5 päeva täis erakordselt häid hindu ja külaliskauplejaid ning parima mee valimine!

Loe edasi

Järve Keskuse Klick kauplus laienes

Järve Keskuse Klick kauplus laienes

28.07.2020

Ligi 50 ruutmeetrit lisapinda andis võimaluse kõikide kaubagruppide sortimenti suurel osal laiendada

Loe edasi

3 küsimust, millele pead oskama vastata enne robotniiduki ostmist

3 küsimust, millele pead oskama vastata enne robotniiduki ostmist

Muru on iseenesest vahva niita, aga ikka vahel unistame robotniidukist, kes vaikselt aias ringi vurab ja kõik töö sinu eest ära teeb. Tulemuseks siidpehme muruvaip ja müravabad päevad.

Loe edasi

Tule naudi linna kõige krõbedamat Itaalia pitsat!

Tule naudi linna kõige krõbedamat Itaalia pitsat!

02.07.2020

Järve Keskuse Amps kohvikus asub Pitsaklubi, kus pitsavalik erineb soovi korral päris palju tavapärastest pitsadest, nii oma kujult kui ka maitselt.

Loe edasi

8 nippi, mida ei tohiks uue korteri sisutamisel unustada

8 nippi, mida ei tohiks uue korteri sisutamisel unustada

Kasulikku nõu jagab sisekujundaja Kristi Org. Aga millal on parim aeg korteri sisustamiseks? Ikka siis kui Järva Keskuses on Järvekordne ALE.

Loe edasi

Testi ja vaata, mitu kahjulikku ainet on sinu ja sinu lapse päiksekreemis.

Testi ja vaata, mitu kahjulikku ainet on sinu ja sinu…

Kas sa teda, milline päikesekreem on parim sinu lapsele ja kuidas kahjulikud ained kreemis organismile mõjuda võivad?

Loe edasi

Kuidas valida päikesekreemi? Kogu tõde päikesekreemidest!

Kuidas valida päikesekreemi? Kogu tõde päikesekreemidest!

Kas oled ostnud terve elu päikesekreemi ilma, et oleksid osanud neile olulistele asjadele tähelepanu pöörata?

Loe edasi