Avamisajad pühadel

Emadepäevaks imeline Pavlova kook

Tuntud kokaraamatute autor ja toidukirest kokkamissõltlane Ragne Värk jagab oma blogis Kokkama väga palju põnevaid ja imehäid retsepte. Kuna emadepäev on ukse ees ja piduliku välimusega suhkrumagus Pavlova kook sobib pidupäevaks imehästi – valisime välja just selle retsepti.

Pavlova puhul on tegemist üsna lihtsa, kuid väga luksusliku koogiga. Keskelt vahukommine, kuid pealt krõbe-magus beseepõhi saab tasakaalustatud täidise ja maikuus poelettidelt saada olevate maasikate, mustikate ja vaarikatega.

PÕHI:
4 munavalget
näpuotsatäis soola
250 g suhkrut
1 tl maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
2 tl sidrunist pressitud mahla

TÄIDIS:
75 g tumedat šokolaadi
200 g toasooja toorjuustu
200 ml vahukoort
2 tl vanillisuhkrut
maasikaid, šokolaadi, mandlilaaste (kaunistuseks)

Kuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Lisa (vahustamist jätkates) jaohaaval suhkur ning vahusta seni, kuni saad tugevate tippudega läikiva vahu. Lisa vahule ülejäänud ained ning vahusta segu ainete segunemiseni (umbes kümmekond sekundit). Kui munavalgetainas anumast välja ei valgu ja püsib liikumatult, on ta  õigesti valmistatud.

Põhi küpseta küpetuspaberiga kaetud ahjuplaadil. Pavlova põhi vormi ahjuplaadile u. 23 cm läbimõõduga ringina, kus ääred pisut kõrgemad, kui keskmine osa. Nii on hiljem mugavam küpsenud koogile täidist lisada!

 

Pane kook ahju ning alanda kuumust koheselt 110 kraadini. Kook vajab küpsemiseks 60-70 minutit. Seejärel tuleb ahi välja lülitada ning lasta koogil ahjus (suletud ahjuuksega) umbes tunnike järelküpseda. Valminud koogipõhi peab jääma kuivanud ja küps (mitte pehme).

Täidise valmistamiseks vahusta koor vanillisuhkruga ning lisa see segades toorjuustule. Vajadusel kasuta mikserit, et kogu täidis jääks ühtlaselt kreemine. Soovi korral võid koogile määrida enne täidise lisamist sulatatud šokolaadist kihi, mis ei lase koogil nii kiirelt sulada.

Kata jahtunud kook kreemiga ja kaunista meelepäraste marjadega!

 

RAGNE SOOVITUSED:

*Koogipõhja võid valmis küpsetada eelmine või üle-eelmine päev.
*Kasuta põhja valmistamisel peenema teraga suhkrut.
*Munavalge ja suhkru vahustamisel peab viimane täielikult ära sulama. Enne ära vahustamist lõpeta! Võid näppude vahel proovida – kui tunned veel suhkruterasid, siis jätka vahustamist!
*Tärklis on koogis vajalik vahukommilaadse tekstuuri saamiseks.
*Hape (sidrunimahl või äädikas) annab krõbeda pealispinna ning lisab samuti pehmust koogi sisemusse.
*Beseepõhjade valmistamisel võid 2 tl sidrunimahla asendada ka 1 tl valge veiniäädikaga.
*Pavlova valmistamisel ära kasuta koogivormi! Küpsetamiseks võta ahjuplaat, et kook edukalt kuivada saaks.
*Pavlova põhi peab täielikult maha jahtuma enne kreemiga katmist.
*Täidist arvesta antud koogiretsepti kohta ca 400 grammi, lisaks kaunistused ning soovi korral õhuke kiht meelepärast kreemi.
*Kuna koogipõhi on niigi magus, siis jäta täidist suhkrust pigem puutumata!
*Koogile lisa täidis vahetult enne serveerimist, sest kreemi lisamisel hakkab kook tasapisi sulama.
*Kui soovid siiski täidise koogile varem lisada, siis on üks nipp, et kook nii kiirelt sulama ei hakkaks. Nimelt määri koogipõhjale sulatatud (tume) šokolaad ning lase sel taheneda. Seejärel laota peale täidis. Täidise ja põhja vahel olev šokolaadikiht eraldab neid üksteisest, mistõttu ei lase see koogil nii kiirelt pehmeneda. Samuti lisab šokolaadikiht meeldivalt krõmpsuvat tekstuuri.

Imeilusat emadepäeva!

Kõik uudised

Viimased uudised Uudiste arhiiv

Vein, kui toidukultuuri lahutamatu osa

Vein, kui toidukultuuri lahutamatu osa

Klaasike head veini piknikul või õhtusöögi kõrvale kõlab ju taevalikult ning on toidukultuuri lahutamatu osa. Aga kas sina tead, kuidas veini säilitada või millisel temperatuuril serveerida?

Loe edasi

Kuidas kujundada terrass vastavalt oma lemmikreisisihtkohale?

Kuidas kujundada terrass vastavalt oma lemmikreisisihtkohale?

Oled otsustanud, et sel suvel välismaale puhkama ei põruta ja veedad aega hoopis Eestis puhates? Kuidas tuua pisut reisieksootikat kodusele terrassile? Ammuta inspiratsiooni ja alusta juba täna?

Loe edasi

Lihtne luksus vanas savimajas

Lihtne luksus vanas savimajas

Maailmas koguvad praegu suurt populaarsust vormimänge lubavad looduslähedased savimajad. Eestis pole saviarhitektuur midagi uut. Piilume suvekoduks taastatud savimajja Tartumaal.

Loe edasi

4 trendi sisekujunduses

4 trendi sisekujunduses

Erinevate sisustuselementidega saab oma kodu lihtsa vaevaga muuta selliseks, et on tunne, nagu oleks reisil. Toome sinuni 4 trendi sisekujunduses.

Loe edasi

5 nippi cottagecore’i ehk maakoduhulluse rakendamiseks

5 nippi cottagecore’i ehk maakoduhulluse rakendamiseks

Cottagecore on esteetika, mis peab tähtsaks eelkõige lihtsustatud elustiili. Liigutakse tagasi juurte juurde – leiva küpsetamine, aiandus, riiete õmblemine. Need on tegevused, mille oleme pandeemia ajal uue hobina taas avastanud. Tähtsaks peetakse ka jätkusuutlikku elustiili.

Loe edasi

Kuidas ehitada pisikest majakest või onni?

Kuidas ehitada pisikest majakest või onni?

Suvi on puhkuste ja väliste tegevuste harrastamise aeg. Miks mitte koos lastega meisterdada midagi põnevat? Panime kirja mõned mõtted, millest on hea lähtuda, kui plaanid suvekuudel püstitada aeda väikse hüti.

Loe edasi

Top 7 ehet, mida kinkida koolilõpetajale

Top 7 ehet, mida kinkida koolilõpetajale

Miks just ehteid kinkida? Ehted on ajatud ning nendega jääb alati kaasas käima oma lugu. Siit leiab mõned kingiideed, mis kindlasti värskel koolilõpetajal silmad särama paneb.

Loe edasi

9 nippi, kuidas lihtsate võtetega “linnaaednikuks” hakata

9 nippi, kuidas lihtsate võtetega “linnaaednikuks” hakata

Urban-aiandus on uusim trend, ka pisikeste kodude omanike seas. Anname ideid, kuidas lihtsate võtetega ka ise "linnaaednikuks" hakata.

Loe edasi

3 tegevust, mida tasub suveajal nautida

3 tegevust, mida tasub suveajal nautida

Üürikest suve peab nautima iga päev! Sumeda suve juurde kuulub kvaliteetsel grillil valmistatud hõrk toit, koduaias chillimine ning põnevad matkad.

Loe edasi

Mida tervislikku haarata kommi asemel?

Mida tervislikku haarata kommi asemel?

Kes meist ei teaks, et tervislikum toitumine toob kaasa hea enesetunde ja mõnusalt energiat. Valisime koostöös Selveriga välja maitsvad ja funktsionaalsed supertoidusegud, millega päeva jooksul akusid laadida.

Loe edasi