Avamisajad pühadel

Emadepäevaks imeline Pavlova kook

Tuntud kokaraamatute autor ja toidukirest kokkamissõltlane Ragne Värk jagab oma blogis Kokkama väga palju põnevaid ja imehäid retsepte. Kuna emadepäev on ukse ees ja piduliku välimusega suhkrumagus Pavlova kook sobib pidupäevaks imehästi – valisime välja just selle retsepti.

Pavlova puhul on tegemist üsna lihtsa, kuid väga luksusliku koogiga. Keskelt vahukommine, kuid pealt krõbe-magus beseepõhi saab tasakaalustatud täidise ja maikuus poelettidelt saada olevate maasikate, mustikate ja vaarikatega.

PÕHI:
4 munavalget
näpuotsatäis soola
250 g suhkrut
1 tl maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
2 tl sidrunist pressitud mahla

TÄIDIS:
75 g tumedat šokolaadi
200 g toasooja toorjuustu
200 ml vahukoort
2 tl vanillisuhkrut
maasikaid, šokolaadi, mandlilaaste (kaunistuseks)

Kuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Lisa (vahustamist jätkates) jaohaaval suhkur ning vahusta seni, kuni saad tugevate tippudega läikiva vahu. Lisa vahule ülejäänud ained ning vahusta segu ainete segunemiseni (umbes kümmekond sekundit). Kui munavalgetainas anumast välja ei valgu ja püsib liikumatult, on ta  õigesti valmistatud.

Põhi küpseta küpetuspaberiga kaetud ahjuplaadil. Pavlova põhi vormi ahjuplaadile u. 23 cm läbimõõduga ringina, kus ääred pisut kõrgemad, kui keskmine osa. Nii on hiljem mugavam küpsenud koogile täidist lisada!

 

Pane kook ahju ning alanda kuumust koheselt 110 kraadini. Kook vajab küpsemiseks 60-70 minutit. Seejärel tuleb ahi välja lülitada ning lasta koogil ahjus (suletud ahjuuksega) umbes tunnike järelküpseda. Valminud koogipõhi peab jääma kuivanud ja küps (mitte pehme).

Täidise valmistamiseks vahusta koor vanillisuhkruga ning lisa see segades toorjuustule. Vajadusel kasuta mikserit, et kogu täidis jääks ühtlaselt kreemine. Soovi korral võid koogile määrida enne täidise lisamist sulatatud šokolaadist kihi, mis ei lase koogil nii kiirelt sulada.

Kata jahtunud kook kreemiga ja kaunista meelepäraste marjadega!

 

RAGNE SOOVITUSED:

*Koogipõhja võid valmis küpsetada eelmine või üle-eelmine päev.
*Kasuta põhja valmistamisel peenema teraga suhkrut.
*Munavalge ja suhkru vahustamisel peab viimane täielikult ära sulama. Enne ära vahustamist lõpeta! Võid näppude vahel proovida – kui tunned veel suhkruterasid, siis jätka vahustamist!
*Tärklis on koogis vajalik vahukommilaadse tekstuuri saamiseks.
*Hape (sidrunimahl või äädikas) annab krõbeda pealispinna ning lisab samuti pehmust koogi sisemusse.
*Beseepõhjade valmistamisel võid 2 tl sidrunimahla asendada ka 1 tl valge veiniäädikaga.
*Pavlova valmistamisel ära kasuta koogivormi! Küpsetamiseks võta ahjuplaat, et kook edukalt kuivada saaks.
*Pavlova põhi peab täielikult maha jahtuma enne kreemiga katmist.
*Täidist arvesta antud koogiretsepti kohta ca 400 grammi, lisaks kaunistused ning soovi korral õhuke kiht meelepärast kreemi.
*Kuna koogipõhi on niigi magus, siis jäta täidist suhkrust pigem puutumata!
*Koogile lisa täidis vahetult enne serveerimist, sest kreemi lisamisel hakkab kook tasapisi sulama.
*Kui soovid siiski täidise koogile varem lisada, siis on üks nipp, et kook nii kiirelt sulama ei hakkaks. Nimelt määri koogipõhjale sulatatud (tume) šokolaad ning lase sel taheneda. Seejärel laota peale täidis. Täidise ja põhja vahel olev šokolaadikiht eraldab neid üksteisest, mistõttu ei lase see koogil nii kiirelt pehmeneda. Samuti lisab šokolaadikiht meeldivalt krõmpsuvat tekstuuri.

Imeilusat emadepäeva!

Kõik uudised

Viimased uudised Uudiste arhiiv

6 sisekujundustrendi, mida jälgida

6 sisekujundustrendi, mida jälgida

Sisedisaini trendispikker neile, kes plaanivad uut kodu osta või olemasolevat värskendada.

Loe edasi

9 populaarset valgustuslahendust

9 populaarset valgustuslahendust

Kui soovid teada, mis suunas trendid valgustitemaailmas liiguvad, tasub järgida maailmakuulsa Flos uusi kollektsioone.

Loe edasi

3 lihtsat nippi, kuidas pimedal ajal terveks jääda

3 lihtsat nippi, kuidas pimedal ajal terveks jääda

Aasta kõige pimedam aeg on käes. Siin on 3 nippi, kuidas sellest tervena välja tulla.

Loe edasi

Söögikohtade lahtiolekuajad Järve Keskuses 28.12.20202 – 17.01.2021

Söögikohtade lahtiolekuajad Järve Keskuses 28.12.20202 – 17.01.2021

28.12.2020

28.12.2020-17.01.2021 on Järve Keskus avatud oma tavapärastel aegadel. Kõikides keskuse söögikohtades toimub toidu kaasamüük.

Loe edasi

Tähista aastavahetust stiilselt

Tähista aastavahetust stiilselt

Saabumas on tähtis päev, mil sõprade ja lähedastega või hoopis ainult oma pereringis saadetakse ära vana aasta ning tervitatakse uut. On sul selle tarbeks pokaalid olemas?

Loe edasi

Jõulukingitused, mida ihkaksid kõik

Jõulukingitused, mida ihkaksid kõik

Saabunud on jõuludeks valmistumise aeg! Tähtis osa jõuludest on ka kingitused ning seda vaatamata keerulisele ajale.…

Loe edasi

Avaram ja suurem sisustussalong Skano ootab teid!

Avaram ja suurem sisustussalong Skano ootab teid!

04.12.2020

Skano sisustussalong 0 korrusel on saanud parimate sisustuselementide presenteerimiseks pinda juurde. Rohkem ruumi tähendab suuremat ja mitmekesisemat kaubavalikut.

Loe edasi

Bio4You tervisetoodete kauplus laienes!

Bio4You tervisetoodete kauplus laienes!

04.12.2020

II korrusel Bio4You kaupluses on tervisetoodete valik alates detsembrist poole suurem, sest kauplusel on nüüd poole rohkem müügipinda.

Loe edasi

Järve Keskuse inspiratsiooniraamat jõuldeks on kohal!

Järve Keskuse inspiratsiooniraamat jõuldeks on kohal!

02.12.2020

Ispiratsiooniraamatust leiad 393 kingiideed erinevatest Järve Keskuse kauplustest. Järve Keskuse kaupluste valik on väga mitmekesine, siis leiab kingituse igale maitsele, vanusele ja vajadusele.

Loe edasi

@homeinestonia- instagrami konto, mis inspireerib

@homeinestonia- instagrami konto, mis inspireerib

Instagramis leidub väga palju omanäolisi ja inspireerivaid kodusid. Üks meie lemmikutest on @homeinestonia.

Loe edasi