Kes meist ei armastaks itaaliapäraseid roogasid nii kodus teha kui ka restoranis tellida. Da Vinci Pasta & Pizza on fast casual food’i stiilis Itaalia söögikoht, mis pühendunud Itaalia toidukultuuri tutvustamisele Eestis.
Da Vinci retsepti järgi valmistatud Lasagne alla Bolognese viib aga keele alla. Katseta kodus!
LASAGNA ALLA BOLOGNESE LIHAKASTE: 1 sellerivars 1 väike porgand 1 väike sibul 4 sl extra virgin oliiviõli 1 rosmariinioks 500 g veisehakkliha 100 ml punast veini 1 kg tomatikastet soola värskelt jahvatatud pipart
VALGE KASTE: 50 g võid 50 g nisujahu (tüüp 00) 500 ml piima 50 g riivitud Parmesan Reggiano juustu muskaatpähklit soola
Kastme valmistamine
Pese seller ja porgand, riivi juuviljariiviga peeneks. Koori ja puhasta sibul, haki peeneks.
Pane õli ja köögiviljad keskmise suurusega potti ja pott keskmisele kuumusele.
Kuumuta köögiviljasegu u 10 minutit aegajalt segades.
Pese rosmariin, haki lehed hästi peeneks.
Kui köögiviljad on pruunistunud, lisa hakkliha ja hakitud rosmariin. Keera kuumust juurde.
Lase lihal maitsestuda ja prae, kuni vesi on aurustunud. Seejärel lisa punane vein.
Kui vein on täiesti aurustunud, lisa tomatipüree, mehine näputäis soola ja värskelt jahvatatud pipar. Lase kastmel keema tõusta.
Keera kuumus võimalikult madalaks ja jäta kaste kaane alla veel üheks tunniks valmima. Sega aeg-ajalt puulusikaga. Kui tunnike möödas, lisa maitsestamiseks soola.
Lasanje valmistamine
1. Kata ahjuvormi (soovitatavalt kandilise, kuhu oleks hea lasanjeplaate sisse laduda) põhi õhukese kihi lihakastmega.
2. Lao sellele kiht lasanjeplaate.
3. Kata plaadikiht lihakastmega, kihtide vahele võid raputada ka pisut riivjuustu.
4. Lao vormi nii palju kihte, et vormi servast oleks puudu vähemalt 2 cm.
5. Kata viimane plaadikiht valge kastmega. Lisa peale pisut basiilikut.
6. Pane 180–200-kraadisesse ahju ja küpseta u 30 minutit (vt ka lasanjepakil olevat õpetust).
Küpsetusaeg ja tulemus sõltub suuresti sellest, kui vedelad kastmed oled teinud ja kui palju kastet kihtide vahele paned. Plaadid imavad küpsedes vedelikku endasse ja sellest sõltub, kui mahlane roog tuleb. Jälgi ja katseta, et kastet ei saaks liiga palju ja see poleks liiga vedel, sest tulemus peaks jääma tahke ja vormiroana lõigatav ning töödeldav. Liiga palju kastet ja vähe plaate muudavad roa liialt pehmeks!
Mmmm! Tõesti viib keele alla!